Trygonometria
Michał: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = sin 2x + cos 2x w przedziale <0; π/2>.
Obliczyłem to zadanie z podpowiedzią na początku odnośnie zamiany funkcji. Otóż zamieniam:
sin 2x = cos(π / 2 − 2x) i to jest dla mnie logiczne, ale następnie w odpowiedziach podają:
cos(π / 2 − 2x) = cos (2x − π / 2). Dlaczego tak się dzieje? Zakładam, że ma to coś wspólnego z
tym, że przedziałem rozwiązań jest pierwsza ćwiartka, ale nie do końca rozumiem jak to
uzasadnić. I drugie pytanie − czy mógłbym rozwiązać to zadanie poprzestając na cos(π / 2 −
2x)?
20 kwi 10:26
Kacper:
cosx=cos(−x)
20 kwi 10:35
Jerzy:
Mozesz równie dobrze wykorzystać wzór: sinα + cosα = √2*sin( π/4 + α),
czyli ... = √2sin(π/4 + 2x)
20 kwi 10:38
Michał: Fakt, cosinus jest przecież funkcją parzystą. Sorki za głupie pytanie i dzięki za pomoc.
20 kwi 10:40