jednokladnosc
wojtek: wyznacz wspolrzedne punktu s(p,q) ktory jest obrazem poczatku ukladu wspolrzednych w
jednokladnosci o srodku p(2,1) i sklai k=−200 zakoduj cyfry setek dziesiatek i jednosci liczby
p+q
robiłem to wg. tego wzoru A'=(sx+(1−s)x0,sy+(1−s)y0) s− skala, srodek O=(x0,y0), pkt A=(x,y)
i wyszlo mi
(−200x+(1+200)2,−200y++(1+200)1) co tu mam zle mozecie mi to lepiej wytlumaczyc?
19 kwi 22:13
Janek191:

S = ( p, q)
Mam być
→ →
PS = k*PO
więc
[ p − 2, q − 1] = − 200*[ 0 − 2, 0 − 1] = − 200*[ − 2 , − 1] = [ 400, 200]
p − 2 = 400 i q − 1 = 200
p = 402 i q = 201
S = ( 402, 201 )
=============
20 kwi 07:26