Wyznacz kąty α ∊ (-360*;360*) spełniająće warunek
123123: Wyznacz kąty α ∊ (−360*;360*) spełniająće warunek:
a)sin α = sin 15*
b)cos α = cos 55*
prosze o pomoc nie mam pojęcia jak się za to zabrać
19 kwi 21:40
Adamm: a)
α=15o+k360o lub α=165o+k360o
α∊{−345o; 15o; −195o; 165o}
19 kwi 21:45
123123: mniej więcej rozumiem, a z czego to wynika?
19 kwi 21:48
123123: np. nie rozumiem skąd wziąłeś 165*
19 kwi 21:49
Adamm: rozwiązanie
sinx=siny zawsze jest takie
x=y+k360o lub x=180o−y+k360o
podobnie dla cosinusa mamy
cosx=cosy
x=y+k360o lub x=−y+k360o
gdzie oczywiście k jest dowolną liczbą całkowitą
19 kwi 21:50
123123: i tego po prostu trzeba na pamiec sie nauczyc nie ma innego sposobu na poziomie technikum ta?
19 kwi 22:01
Adamm: uwierz mi że wzory są banalnie proste
19 kwi 22:03
Adamm: zapamiętaj je, zaoszczędzisz sobie czas
19 kwi 22:04