Statystyka
hubi:

Hej zadanie przygotowujące do statystyki

Na diagramie (nie wiedziałem jak tam pisać więc zaraz wypiszę wartości) przedstawiono
informację
o dwudziestu jeden skoczniach narciarskich, na których rozegrano Puchar Świata
w skokach narciarskich. Wartość k to odległość punktu konstrukcyjnego skoczni od progu,
mierzona w metrach.
L.S − liczba skoczni. Liczby od 1 do 12
K − punkt konstrukcyjny. Od lewej do prawej odległości: 90; 108; 115; 120; 180;
A. Oblicz średnią wartości k dla wszystkich skoczni. Wynik podaj z dokładnością 1m
| 2*90+1*108+4*115+12*120+2*180 | |
x= |
| |
| 21 | |
x=121m
B.Oblicz odchylenie standardowe od średniej k i wynik podaj z dokładnością do 1m
| 2*(90−121)2+1*(108−121)2+4*(115−121)2+12*(120−121)2+2*(180−121)2 | |
od2= |
| |
| 21 | |
od
2=438
od=21
Zapewne wyniki są błędne, więc proszę o pomoc