moduly
wojtek:

ile rozwiazan ma rownanie |x
2−x|=|x|
moja nauczycelka pokazala nam jak to się robi, ale nie wiem jednej rzeczy wytłumaczycie mi?
|x(x−1)|=|x|
1) x∊(−
∞;0)
|x(x−1)|=|x|
x(x−1)=−x
x
2−x=−x
x
2=0
x=0 ∉D
2) x ∊<0;1)
−x(x−1)=x
−x
2=0
x∊D
3) x∊<1;
∞)
x(x−1)=x
x
2−2x=0
x=0 v x=2
x=0 ∉D x=2 ∊D
mozecie mi powiedzieć dlaczego w 1) to prawa strona jest ujemna, w 2) lewa, a w 3) obie są
dodatnie?
19 kwi 21:09
Zdzisław: podstawiasz sobie pod x'a jakąś wartość z tego przedziału i sprawdzasz jaki będzie wynik po
podstawieniu
19 kwi 21:13
Adamm: można też tak
|x|*|x−1|=|x|
|x|=0 lub |x−1|=1
x=0 lub x−1=1 lub x−1=−1
x=0 lub x=2
19 kwi 21:13
wojtek: Adamm właśnie nauczycielka coś tam mówiła, że jakby takie zadanie otwarte było taki zapis może
nie być maks punktowany
19 kwi 21:15
Adamm: wojtek, aha
ciekawe niby czemu
debilizm po prostu
19 kwi 21:24
Mila:
Tak:
|x2−x|=|x|
|x*(x−1)|−|x|=0
|x|*|x−1|−|x|=0 wyłączamy wspólny czynnik: |x|
|x|*(|x−1|−1)=0
|x|=0 lub |x−1|−1=0
x=0 lub |x−1|=1⇔x−1=1 lub x−1=−1
x=0 lub x=2 lub x=0
odp.
x=0 lub x=2
=============
Można rozwiązywać w przedziałach:
Zapamiętaj :
|x|=x dla x≥0
|x|=−x dla x<0
|x*(x−1)|=x*(x−1) wtedy ,gdy parabola leży nad OX , czyli x≤0 lub x≥1
|x*(x−1)|=−x*(x−1) dla x∊(0,1)
19 kwi 21:48