matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
Kot:
x
Określ zbiór rozwiązań równania 2cos
= 1
2
19 kwi 20:38
Zdzisław:
x
2cos
=1
2
x
=t
2
2cost=1 //:2
1
cost=
2
π
t=
+2kπ,k∊ℤ
3
wracamy do podstawienia
x
π
=
+2kπ,k∊ℤ //*2
2
3
2π
x=
+4kπ,k∊ℤ
3
19 kwi 20:42
'Leszek:
x
x
x
cos
= 1/2. ⇒
= π/3 + 2kπ lub
= − π/2 + 2kπ
2
2
2
19 kwi 20:43
Zdzisław:
i jeszcze drugie rozwiązanie oczywiście
dla t=π−{π}{3}
19 kwi 20:43
Zdzisław:
π
−
* ,gafa
3
19 kwi 20:44