miejsce zerowe
esw: wyznacz miejsce zerowe funkcji = 2−logx |6x−5|.
19 kwi 20:11
Tadeusz:
zał.
x>0 x≠1 6x−5≠0
a potem z definicji logarytmu x
2=|6x−5|
x
2−|6x−5|=0 ... licz w przedziałach ... odrzuć nie spełniające założeń
19 kwi 20:29
Zdzisław: x1=5
x2=√14−3
19 kwi 20:36
esw: Wlasnie mam problem z tym liczeniem z przedzialami no bo nie wiem w jakich przedzialach to
liczyc tych z dziedziny?
19 kwi 21:00
esw: zdzislaw moglbys podeslac calkowite rozwiazanie z uwzglednieniem przedzialow?
19 kwi 21:01
Tadeusz:
x
2+6x−5=0
Δ=...
x
1=
x
2=
x
2−6x+5=0
Δ=
x
1=
x
2=
Odrzuć te pierwiastki, które nie spełniają założeń
19 kwi 21:16
esw: dzieki ale dlaczego 1 przypadek wyglada tak ze x2+6x−5=0 jak to opusciles? skoro dales minusa
to nie powinno byc x2+6x+5? a w 2 przypadku opuszcza sie normalnie bez zmiany to czemu nie ma
x2−6x−5. wyjasnij prosze bo sie nad tym glowie strasznie.
19 kwi 21:24
Zdzisław: 6x−5=x2 ∨ 6x−5=−x2
Rozwiązujesz dwie delty i masz odp
19 kwi 21:26
Tadeusz:
to się nie głów tylko włącz myślenie

Dla x<5/6 wyrażenie pod modułem przyjmuje wartość ujemną zatem zapisujesz je jako −(6x−5)
masz zatem x
2−[−(6x−5)]=0 ⇒ x
2+6x−5=0
19 kwi 21:29