aa
Paweł: Mam z tego zrobić postać iloczynową funkcji kwadratowej ale nie wychodzi mi poprawny wynik
19 kwi 20:00
jc:
a teraz widzisz, jak dalej?
19 kwi 20:03
Eta:
| | 2 | | 2 | |
y= |
| (x2−81) = |
| (x−9)(x+9) |
| | 3 | | 3 | |
19 kwi 20:03
Paweł: skąd wzięło się (x2−81)?
19 kwi 20:05
19 kwi 20:06
Paweł: i tak można robić z każdym takim przykładem?
19 kwi 20:06
Eta:
Możesz też tak :
wyznaczamy miejsca zerowe :
x
2−81=0 ⇒ ( x−9)(x+9) =0 ⇒ x
1=9 , x
2=−9
y= a(x−x
1)(x−x
2)
to
i po ptokach
19 kwi 20:09
Paweł: bardzo dziękuję

miłego wieczorku
19 kwi 20:10
Paweł: a jeśli byłoby
to wtedy jak postąpić?
19 kwi 20:14
Zdzisław: Funkcja nie ma miejsc zerowych, czyli nie ma postaci iloczynowej
19 kwi 20:16
Paweł: a co w sytuacji gdy jest tylko jedno miejsce zerowe?
19 kwi 20:19