Granica
Majk: Będę wdzięczny za jakieś wskazówki:
Niech an oznacza sumę wszystkich liczb naturalnych podzielnych przez 3 i mniejszych bądź
równych 3n. Natomiast bn oznacza sumę wszystkich liczb naturalnych niepodzielnych przez 3
i mniejszych bądź równych 3n. Wyznacz granicę ilorazu an przez bn przy n dążącym do
nieskończoności.
Zakoduj cyfrę jedności oraz dwie pierwsze cyfry po przecinku szukanej granicy.
19 kwi 19:51
Pytający:
Zauważ, że a
n to suma ciągu arytmetycznego:
Z kolei b
n to suma dwóch ciągów arytmetycznych:
| | 1+3n−2 | | 2+3n−1 | |
bn=1+4+...+(3n−2) + 2+5+...+(3n−1)= |
| *n+ |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 20:04
Majk: Chyba źle wyznaczyłeś liczbę wyrazów ciągu, bo coś nie wychodzi
19 kwi 20:31
Pytający:
| | 3+3n | | 1+n | | 1 | |
limn→∞ |
| =limn→∞ |
| = |
| |
| | 1+3n−2+2+3n−1 | | 2n | | 2 | |
Źle?
19 kwi 20:36
Majk: Bo później jest w kodowaniu napisane, "zakoduj cyfrę jedności oraz dwie pierwsze cyfry po
przecinku szukanej granicy" i mi też wyszło 0,5 i coś ewidentnie nie pasuje.
19 kwi 20:38
Pytający:
Jakie problem?

Zakodowujesz 050.
19 kwi 20:40
Majk: dobra dzięki
19 kwi 20:41