planimetria
xxx: Na bokach: AB, BC i AC trójkąta równobocznego ABC wybrano odpowiednio punkty K, L, i M w taki
sposób, że |AK||KB|=|BL||LC|=|CM||MA|=12. Punkty wspólne odcinków AL, BM i
CK wyznaczają wierzchołki trójkąta PQR. Oblicz stosunek pola trójkąta PQR do pola trójkąta
ABC.
19 kwi 19:17
xxx:

Tylko co teraz?
19 kwi 19:55
xxx: Czy ktoś mógłby mnie chociaż naprowadzić na jakiś tor?
19 kwi 20:34
xxx: .
19 kwi 22:30
xxx: Odpowiedź to 17
19 kwi 23:13
Eta:

Na rys. oznaczyłam pola odpowiednich trójkątów literkami : x, 2x, y,2y, z,2z,w,u,v i
S
1/ w ΔACK i BCK ;
2(3z+x+w)=3y+2x+u+v+S ⇒ 6z+2w=3y+u+v+S
w ΔBCM i BAM
2(3y+u+z)=3x+2z+w+v+S ⇒ 6y+2u=3x+w+v+S
wΔABL i ACL
2(3x+y+v)=3z+2y+w+u+S ⇒ 6x+2v=3z+w+u+S
dodając stronami : 3(x+y+z)= 3S ⇒ x+y+z=S
podobnie w trójkątach
ABR : 2(w+x)=2x+v+S ⇒ 2w=v+S
CAQ : 2(z+u)=2z+w+S ⇒ 2u=w+S
CPB : 2(v+y)=2y+u+S ⇒ 2v=u+S
dodając stronami u+w+v=3S
P(ABC)= 3x+3y+3z+u+w+v+S = 3S+3S+S
Może
Mila poda prostszy sposób ( z wykorzystaniem własności trójkąta równobocznego
20 kwi 01:51
Mila:

Wczoraj miałam problem z rysunkiem, dzisiaj też coś mi nie wchodzi.
Nie wydaje mi się, aby mój sposób był prostszy, ale napiszę.
P
ΔABC=P
1) Rysunek I
| 1 | | 1 | |
PΔABL= |
| P⇔3s+u= |
| P /*3 |
| 3 | | 3 | |
9s+3u=P
=========stąd
=======================
2) rysunek II
P=3s+3v+x
============
20 kwi 14:58
Eta:
Witam

Ładnie
20 kwi 15:22
Mila:
Hej
20 kwi 15:31
xxx: Ślicznie dziękuję
21 kwi 17:05
Mila:
21 kwi 17:30