Wyznacz współczynnik a funkcji iloczynowej
nukm:
1) Wyznacz współczynnik a funkcji iloczynowej f(x)=a(x+1)(x−2)
2) Jeżeli r=1; a wzór na przekątną kwadratu d=a√2, to pierwiastek wyjdzie 1√2 (taka forma
zapisu jest poprawna?)
19 kwi 19:10
Vectoria: Piszesz po prostu √2 ta j1 jest niepotrzebna a z tym pierwszym to uściślij o co chodzi
19 kwi 19:12
nukm: @Vectoria ok dziękuję. W pierwszym mam wykres funkcji kwadratowej f (rysunek). Mam wyznaczyć
wzór tej funkcji w postaci iloczynowej.
Z wykresu miejsca zerowe to (−1,0) i (2,0) stąd wzór f(x)=a(x+1)(x−2). Następnie mam policzyć
współczynnik a i nie wiem jak to zrobić
Odpowiedź to tego zadania to: a=−12 ; f(x)=−12(x+1)(x−2)
19 kwi 19:17
nukm:

rys.
19 kwi 19:52
Mila:
Odczytaj współrzędne wierzchołka paraboli i napisz.
19 kwi 20:12
Mila:
Napisz treść drugiego zadania tak, jak pisze w książce.
19 kwi 20:13