matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Galutka:
Oblicz cos, tg, ctg α, wiedząc, że sin α wynosi 2/5
10 lis 12:28
Mycha:
sin
2
α+cos
2
α=1 cos
2
α=1-4/25 cos
2
α=21/25 cosα=
√
21
/5 tgα=sinα/cosα tgα=(2/5)/(
√
21
/5} tgα=2/
√
21
tgα=2
√
21
/21 ctgα=1/tgα ctgα=
√
21
/2
10 lis 12:37
marian:
sinα=2,5
13 lis 21:21