proszę o pomoc
ppola: Bardzo proszę o pomoc w zadaniach z wyjasnieniem:
Zad. 1: Wyrażenie √(x+3)2−12x+|x+1|−4x−1 zapisz w możliwie najprostszej postaci wiedząc, że
x∊(−1,3).
Zad. 2: Reszta z dzielenia liczby a przez 7 jest równa 3. Wyznacz resztę z dzielenia sześcianu
liczby a przez 7.
Zad. 3: Wiedząc, że log5 3=a, wyznacz log27 15.
19 kwi 18:26
ppola: proszę o pomoc
19 kwi 19:31
Janek191:
z.1
√(x + 3)2 −12 x + x + 1 − 4 x − 1 = √x2 + 6 x + 9 − 12 x − 3 x = √x2 − 6 x + 9 −3 x =
= √ ( x − 3)2 −3 x = I x − 3 I − 3 x = 3 − x − 3 x = 3 − 4 x
19 kwi 19:36
Janek191:
z.2
a = 7 n + 3
a3 = ( 7 n + 3)3 = 7*( 49 n3 + 63 n2 + 27 n + 3) + 6
Odp. 6
19 kwi 19:42
Pytający:
3.
| | log515 | | log53+log55 | | a+1 | | a+1 | |
log2715= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | log527 | | | | 3*log53 | | 3a | |
19 kwi 19:45
Janek191:
z.3
log
5 3 = a
log
27 15 = log
33 15 =
13 log
3 15 =
13 *( log
3 3 + log
3 5)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 13 ( 1 + |
| ) = |
| *( 1 + |
| ) |
| | log5 3 | | 3 | | a | |
19 kwi 19:45