Wyznacz równanie prostej równoległej
Julia: Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej k i przechodzącej przez punkt P=(2;4), jeżeli
prosta k ma równanie:
a) 2x+3y+7=0
b) y=−2
c) x=−2
Bardzo proszę o pomoc
19 kwi 18:24
Vectoria: Zacznijmy od tego że współczynnik funkcji liniowej jest taki jak w początkowej funkcji
a) y= −2/3x−7/3 P=(2;4)
funkcja równoległa:
4=−2/3*2+b
b=4+4/3
19 kwi 19:25
Eta:
@Vectoria
Co to jest "funkcja równoległa" ? ( ja nie znam takiej
19 kwi 19:27
Janek191:
19 kwi 19:32