gimnazjum
Olka :

oblicz objętość narysowanego obok graniastosłupa trójkątnego
19 kwi 18:16
Adamm: z właściwości trójkąta 30o, 60o, 90o mamy
h=4√3/3
również z tych właściwości jedna z przyprostokątnych podstawy wynosi 2
z tw. Pitagorasa druga z tych przyprostokątnych wynosi √21
pole podstawy = √21
objętość = 4√7
19 kwi 18:20
Adamm: jak coś będzie niejasne możesz napisać
19 kwi 18:22
Olka : a h to nie 2√3?
19 kwi 18:25
Olka : a jak obliczyć wysokość?
19 kwi 18:27
Adamm: ah, faktycznie
h=2√3
zatem objętość = 6√7
19 kwi 18:27
Olka : a jak obliczyć pole podstawy?
19 kwi 18:29
Adamm:

tam musi być kąt prosty ze względu na to że mamy do czynienia z graniastosłupem
19 kwi 18:30
Adamm:

x=
√21 z twierdzenia Pitagorasa
zauważ że
√21 jest również naszą wysokością ponieważ jest to trójkąt prostokątny
19 kwi 18:31