matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Opór
lana:
Jak policzyć opór właściwy drutu, gdy R=58Ω, średnica=0,25mm, L=1,41m ?
19 kwi 17:51
g:
ρL
R*πd
2
/4
Trzeba odwrócić wzór R =
, czyli ρ =
. Trzeba przy tym
πd
2
/4
L
pamiętać, żeby L i d podać w tych samych jednostkach.
19 kwi 18:02