Całka
Całkowicz: | | 1 | |
Cześć ponownie, mam problem z taką całką ∫ |
| dx |
| | (1+x2)√1+x2 | |
Każda pomoc mile widziana.
19 kwi 17:34
Mariusz:
Możesz przez części
Zapisz licznik w postaci 1=(1+x2)−(x2)
rozbij na sumę całek , w pierwszej skróć licznik z mianownikiem a drugą przez części
Jeśli chodzi o podstawienia to możesz skorzystać albo z podstawień Eulera
albo z całkowania różniczki dwumiennej
19 kwi 18:22
Condrao: Ja zrobiłbym przez podstawienie 1+x
2=t
Otrzymamy 1 przez t*t
1/2. Jeżeli do potęgi dodamy − wtedy otrzymamy t
−3/2, a potem już z
górki
19 kwi 18:25
Mariusz:
∫x
0(1+x
2)
−3/2dx
m=0
n=2
| | 1+x2 | |
Czyli masz podstawienie t2= |
| |
| | x2 | |
Podstawienie Eulera też dobry efekt daje
√1+x2=t−x
Z podstawień Eulera pasuje jeszcze
√1+x2=xt+1
19 kwi 18:32
Całkowicz: Dzięki za pomoc
19 kwi 18:57