Prawdopodobieństwo
BJ: Proszę o pomoc, bo muszę to zrobić na jutro, żeby na koniec roku dostać dopuszczający

1)
W urnie znajdują się kartki z liczbami będącymi elementami zbioru Z={m∊ℂ: 0<m
2≤9}.
Losujemy dwukrotnie po jednej kartce, bez zwrotu(!).
Pierwsza liczba jest współrzędną x, druga y punktu (x,y).
Wymień zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom E i F oraz oblicz ich prawdopodobieństwa.
E − punkt (x,y) leży w III ćwiartce układu współrzędnych (osie nie wchodzą w skład ćwiartki)
F − punkt (x,y) należy do wykresu funkcji y=log
2(x+1)
2)
Grupa przyjaciół składa się z 4 dziewcząt i 6 chłopaków.
Losowo wybranych 7 osób otrzyma bilet na koncert.
Oblicz prawdopodobieństwo, że bilety otrzymają:
C − co najmniej 3 dziewczyny
D − co najwyżej 5 chłopaków
3)
Zdarzenia A,B⊂Ω są jednakowo prawdopodobne,
zajście przynajmniej jednego z nich jest zdarzeniem pewnym, a P(A|B)=2/3.
Oblicz P(A\B). (Tu może wyjść coś dziwnego bo to zadanie z kodowaniem

4)
W sklepie w którym kupujemy pralkę, 30% sprzętu pochodzi z produkcji fabryki X,
a 70% z fabryki Y.Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupiona przez nas pralka okaże się dobra,
jeśli sprzętu z usterkami odpowiednio fabryka X produkuje 0,5%, a fabryka Y 0,2%?
Do zadania podaj ilustrację w postaci drzewa z pełnym opisem zdarzenia i zapisz wzór,
który stosujesz (dla przyjętych przez Ciebie oznaczeń).
(Lubię zadania z drzewem, ale tego nie umiem narysować, ani rozwiązać)
5)
W pudełku są kartki oznaczone kolejnymi liczbami od 20 do 50.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A − wylosowano kartkę z liczbą złożoną
B − wylosowano kartkę z liczbą dającą z dzielenia przez 4 resztę 3
Czy zdarzenia A i B są niezależne? Oblicz prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń A−B.
6)
Rzucono trzykrotnie sześcienną kostką do gry.
Prawdopodobieństwo tego, że w każdym rzucie otrzymano inny wynik jest równe:
a) 1/2
b) 6!*(6 3)/6
3
c) (6 3)/6
3
d) 3!*(6 3)/6
3
(Zapis (6 3) oznacza 6 po 3)
Z góry wielkie dzięki za pomoc!