Stereometria
Michał: Witam, mam problem z tym zadaniem:
https://puu.sh/vpjzT/1231f468c9.png
Po kolei liczę, że odcinek |LK| = 3, więc pole KLC = 9
√3/4.
|HK| = 3
√3, czyli pole GHLK = 9
√3
Pole podstawy wyznaczone przez GHLK oraz KLC wynosi 45
√3 / 4, a wysokość w graniastosłupie 8,
więc objętość wynosi 30
√3, jednak nie zgadza się to z odpowiedziami.
19 kwi 16:08
Adamm: policzyłeś objętość ze wzoru na objętość ostrosłupa, to nie jest ostrosłup
19 kwi 17:31
Adamm: mi wszyło 45√3
19 kwi 17:36
Michał: Poprawna odpowiedź to V
1 + V{2} = V = 48
√3
I gdy rozpatrzyłem, że nie jest to ostrosłup to faktycznie wychodzi. Wtedy większa figura
(V
1) jest połową graniastosłupa o wymiarach 3, 3
√3, 8, czyli V
1 = 36
√3. A mniejsza
figura jest ostrosłupem o podstawie 8, 3, 8, 3 i wysokości 3
√3, więc V
2 = 12
√3.
Dziękuję za pomoc.
19 kwi 17:46
Adamm: faktycznie, wydawało mi się z jakiegoś powodu że
| | 2 | |
figura KLCIJ jest połową graniastosłupa KLCIJF, a jest |
| tego ostrosłupa |
| | 3 | |
19 kwi 17:59
Adamm: "tego ostrosłupa"
tego graniastosłupa oczywiście
19 kwi 18:00