matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg Maclaurina
Beorn:
x
2
Funkcję f(x) =
rozwinąć w szereg Maclaurina. Podać wraz z uzasadnieniem przedział
1 + 4x
zbieżności. Jak sie robi takie zadania?
19 kwi 12:54
g:
1
Można zająć się funkcją g(x)=
, a potem wynik pomnożyć przez x
2
.
1+4x
g(0)=1 kolejne pochodne g(x) w zerze to: −4, 4
2
*2, −4
3
*3!, .... (−1)
n
*4
n
*n! g(x) = ∑ (−1)
n
*4
n
x
n
(n od 0 do
∞
) f(x) = ∑ (−1)
n
*4
n
x
n+2
Przedział zbieżności określony jest przez nierówność |4x| < 1
19 kwi 13:24
piotr:
1
funkcję g(x) =
rozwijamy jako sumę szeregu geometrycznego
1+4x
a
1
1 − q
a
1
= 1 q = −4x, zał.: |−4x| < 1 ∑
n=0
∞
(−4x)
n
19 kwi 15:24