Rozkład Bernoulliego
fasolus: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałem ?
Oblicz prawd. zdarzenia: w siedmiu próbach Bernoulliego z parametrem p=0,1 otrzymamy co
najwyżej jeden sukces.
Moje rozwiązanie:
x~B(7,110)
P(X≤1)=1−P(X>1) <−− tego kroku jestem najmniej pewny.
dalej to się równa 1−(7*0,1*(1−0,1)6)≈0,627
19 kwi 12:28
zef: p=0,1
q=0,9
n=7
k=1
P
7(1)=0,7*(0,9)
6
P
7(1)=0,3720087
P
7(0)=0
Mi wyszło tyle: 0,3720087
19 kwi 13:46
Pytający:
| | | | | |
P(X≤1)=P(X=0)+P(X=1)= | (0,1)0(0,9)7+ | (0,1)1(0,9)6=(0,9)6(0,9+7*0,1)=0,8503056 |
| | | |
19 kwi 15:13