Sumy szeregow
5-latek: Obliczyc sumy szeregow
| | 1 | |
∑ n=10 (∞) |
| |
| | n(n+1)(n+2)(n+3) | |
Wslkazowka > Przedsatwic wyrazy tych szeregow jako kombinacje odwrotnosci czynnikow
wystepujacych w mianownikach
Przyklad
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| + |
| ) |
| 3*4*5 | | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
Tylko prosze o dokladne pokazanie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Bo np ∑n=1 (∞) |
| = |
| + |
| + |
| +.... |
| | n(n+1) | | 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | |
| | 1 | | 1 | |
Tutaj zauwazamy ze U{1}{n+1)= |
| − |
| |
| | n | | n+1 | |
To wiem
19 kwi 10:21
jc:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| (n+3)(n+7) | | 4 | | n+3 | | n+7 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| n(n+1)(n+2) | | 2 | | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ( |
| − |
| ) |
| n(n+1)(n+2)(n+3) | | 3 | | n(n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2)(n+3) | |
Napisz sobie sumy 3 lub 4 pierwszych składników, potem n pierwszych składników,
na koniec granice. Ścisłe dowody wymagają indukcji.
19 kwi 10:34
5-latek: Witam
jc
| | 1 | |
A mozesz napisac dlaczego np U{1}[(n+3)(n+7)} jest razy |
| ? |
| | 4 | |
19 kwi 10:41
jc: Zwykłe odejmowanie ułamków. 7−3=4, więc aby mieć jeden należy podzielić przez 4.
19 kwi 10:44
5-latek: Bo tak
| 1 | | 1 | | 1 | | 101 | |
| + |
| + |
| = |
| = S3 |
| 4*8 | | 5*9 | | 6*10 | | 1440 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 9217 | |
| + |
| +U{6*10}+ |
| = |
| = S4 |
| 4*8 | | 5*9 | | 7*11 | | 110880 | |
I co mam z tym zrobic
jc teraz ?
19 kwi 10:53
jc: Musisz jednak wypisać więcej wyrazów, aby zobaczyć, co się dzieje.
S6 = 1/4/8 + 1/5/9 + 1/6/10 + 1/7/11 + 1/8/12 + 1/9/13=
[ (1/4 − 1/8) + (1/5 − 1/9) + (1/6 − 1/10) + (1/7 − 1/11) + (1/8 − 1/12) + (1/9 − 1/13)] /4
= (1/4+1/5+1/6+1/7) /4 − (1/10 + 1/11 + 1/12 + 1/13) /4
Ogólnie
Sn = [1/4 + 1/5 + 1/6 + 1/7] /4 − [1/(n+4) + 1/(n+5) + 1/(n+6) + 1/(n+7)]/4
→ [1/4 + 1/5 + 1/6 + 1/7] /4
19 kwi 11:04
jc: A może lepiej tak?
S6 = ... = [(1/4 + 1/5 + 1/6 + 1/7 + 1/8 + 1/9) − (1/8 + 1/9 + 1/10 + 1/11 + 1/12 + 1/13)] /4
Odejmujesz sumę przesuniętą o 4. Zostają 4 pierwsze składniki z plusem
i 4 ostatnie z minusem.
19 kwi 11:21
5-latek: dziekuje jc .
Do przetrawienia to bedzie . Musze to zrobic na spokojnie .
19 kwi 11:32