Bryły obrotowe
Michał:

Trójkąt ABC obracamy wokół prostej zawierającej bok AB. Oblicz pole powierzchni otrzymanej
bryły wiedząc, że IABI = 5(√3 + 1), IkątCABI = 60stopni i IkątCBAI = 45stopni. Czy na tej
bryle można opisać kulę? odpowiedź uzasadnij.
h
2 = 5
√3
r = 5
√3
l = 10
m = 5
√6
Przekrojem osiowym figury jest w takim razie deltoid o bokach 10, 10, 5
√6, 5
√6. Czy na
takiej figurze mogę opisać kulę i dlaczego?
19 kwi 10:19
Aga1.: Kiedy na czworokącie można opisać okrąg? Czy musisz znać długości boków?
19 kwi 11:07
Michał: Jeśli miary przeciwległych kątów są równe 180o. Czyli warunek nie będzie spełniony, bo kąty
będą równe odpowiednio: 120, 75, 90, 75. Dzięki za pomoc.
19 kwi 11:16
kochanus_niepospolitus:
Mogłeś też zauważyć, że:
5 + h2 = 2R < 10√3 = 2r = 2Rmin
Rmin −−− minimalny możliwy promień tejże hipotetycznej kuli
19 kwi 11:25