Zapisz wyrażenie w postaci nieskracalnego ułamka, podaj potrzebne założenia
ArkaGdynia: (1−a2)/((1+x2)−(a+x)2)
18 kwi 23:27
ArkaGdynia: w odpowiedzi jest (a−1)/(1+a+2x) ale nie rozumiem dlaczego
18 kwi 23:52
hmm: na pewno dobrze przepisane?
19 kwi 00:00
Eta:
Źle przepisana treść !
19 kwi 00:05
ArkaGdynia:
19 kwi 00:09
ArkaGdynia: starałem się...
19 kwi 00:09
ArkaGdynia: w mianowniku: (1+x)2−(a+x)2
19 kwi 00:10
ArkaGdynia: jest też możliwość błędu druku...
19 kwi 00:11
matura_tużtuż: To duża różnica
(1+x)2−(a+x)2=1+2x+x2−a2−2ax−x2=1+2x(1−a)−a2=1−a2+2x(1−a)=(1−a)(1+a)+2x(1−a)
=(1−a)(1+a+2x)
W liczniku masz natomiast 1−a2=(1−a)(1+a)
19 kwi 00:13
Eta:
| | (1−a)(1+a) | | 1+a | |
W= |
| =.......= |
| , a≠1 |
| | (1+x+a+x)(1+x−a−x) | | 1+a+2x | |
19 kwi 00:13
matura_tużtuż: | | 1+a | |
ale zostaje wtedy |
| |
| | 1+a+2x | |
moze sie gdzieś pomylilem..
19 kwi 00:14