Szereg
Staś : Mamy zadanie oblicz sumę:
1/1*2 + 1/2*3 + ...
Znam rozwiązanie z 1/n − 1/n+1
Wpadł mi do głowy taki pomysł
Suma 2 składników ciagu wynosi 2/3
3 −−> 3/4
Etc
Więc wzor na sumę n składników to
n/n+1
Więc czy nie da się policzyć lim tej sumy (q <1) I potraktować jej jako sumy?
18 kwi 22:50
hmm: tutaj nie ma stałego q!
18 kwi 22:57
Staś :
Jednak cała suma (jaki wzor ogólny) dąży do 1
Czyli mam rozumieć że nie ma innego sposobu poza
1/n − 1/n+1
18 kwi 23:02
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Sn= |
| + |
| +...+ |
| =(1− |
| )+( |
| − |
| )+...+ |
| | 1*2 | | 2*3 | | n*(n+1) | | 2 | | 2 | | 3 | |
18 kwi 23:03
Adamm: nie można traktować szeregu jak nieskończonej sumy
18 kwi 23:06
hmm: ale jakie byś wziął q?
18 kwi 23:06
Staś : Znam to rozwiązanie

Zauważmy ze
1
=1−
n+1
Jest równoważne temu wzorowo na sumę który ustawiłem
Więc i.granica
1
limn→
∞ 1−
= 1
n+1
Jest taka sama
18 kwi 23:06
Staś : I teraz pytanie
Czy to akurat szczególny przypadek czy
18 kwi 23:07
Adamm: wysłów się porządnie
| | n | |
pytasz czy wzór |
| na ciąg sum częściowych to przypadek |
| | n+1 | |
powiem ci już teraz
to przypadek że zgadłeś jaki jest ciąg sum częściowych
18 kwi 23:09
Adamm: nie możesz powiedzieć że taki jest ciąg sum częściowych tylko po kilku
pierwszych wyrazach
| | 1 | | 2 | | 3 | | 5 | |
co jeśli miałbyś |
| , |
| , |
| , i bum! nagle |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 4 | |
18 kwi 23:12
Staś : A czy podany przez Ciebie przykład da się policzyć z szeregu?
18 kwi 23:14
hmm: cos ty na te szregi sie uwziął
18 kwi 23:15
Adamm: co znaczy "policzyć z szeregu"

nie znam takiego określenia
18 kwi 23:16
Staś : Podajesz przykład
1/2 2/3 3/4 5/4
Czy te liczby są tworzone wg jakiegoś wzoru? Czy możemy policzyć sumę nieskończonej liczby tych
składników?
18 kwi 23:18
Adamm: nie ma czegoś takiego jak nieskończona suma
18 kwi 23:19
hmm: | | π | |
nie ma wzoru ogólnego, kolejny wyraz to może być np |
| co nie, więc NIE  |
| | √2 | |
18 kwi 23:19
Staś : "nie ma czegoś takiego jak nieskończona suma"
A Jak należy prawidlowo.nazwax problem którego dotyczy zadanoe?
? Suma nieskończonego ciagu?
"
nie ma wzoru ogólnego, kolejny wyraz to może być np
co nie, więc NIE emotka
"
No właśnie więc przykład jakby nie adekwatny do tematu
18 kwi 23:22
hmm: Chodziło mu o to, że zgadywanie może być pomocne (zgadywanie sumy szeregu), ale trzeba to
uzasadnić potem jakoś.
W tym przykladzie początkowym wysunąłeś hipoteze, ze q jest stałe, co niestety nie jest prawda,
dlatego nie mozna policzyc ,, z gotowego wzoru"
18 kwi 23:25
Adamm: "No właśnie więc przykład jakby nie adekwatny do tematu"
właśnie że bardzo adekwatny
to że odgadłeś jak wyglądają kolejne wyrazy należy tylko do kwestii przypadku
wcale nie musiały tak wyglądać
"nie ma czegoś takiego jak nieskończona suma"
problem to sprawdzenie czy szereg jest zbieżny, a jeśli tak, to podanie jego sumy
18 kwi 23:25
Staś : Oddałem bo wiedziałem jak się tworzą kolejne składniki
Dlatego mogłem wyznaczyć wzor na sumę 2, 3 4 składników
Oczywiście że gdyby się tworzyły przypadkowo nie byłbym w stanie tego zrobić
18 kwi 23:28
hmm: | | n | |
Tak, tylko ze samo zgadnięcie, ze ta suma to |
| trzeba jeszcze uzasadnic, np indukcją |
| | n+1 | |
18 kwi 23:31
Staś : Uzasadnić wzor na sume?
Ja to nie ogarnąłem tylko policzyłem sobie sumę 2, 3, 4 składników i zauważyłem prawidłowość
18 kwi 23:34
hmm: tak, ale to jest na razie wstęp do rozwiązania!
18 kwi 23:35
Adamm: ale nie możesz tak robić, i w tym jest problem
18 kwi 23:35
Adamm: tzn. możesz, nie możesz dochodzić do wniosku że jest to wzór ogólny na wyrazy tego ciągu
jeśli sprawdziłeś dla n=2, 3, 4 to znaczy że działa dla n=2, 3, 4 ale niekoniecznie dla
wszystkich n
18 kwi 23:39
hmm: | | n | |
Zuawżyles, ze jak sumujesz n elementów tego szeregu to dostajesz ( |
| ) co sprawdziles |
| | n+1 | |
dla kilku początkowych n.
Teraz sprawdzasz czy tak jest ogólnie. Dodajesz n+1 wyraz do sumy n−wyrazów
| n | | 1 | | n(n+2) | | 1 | | n2+2n+1 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| n+1 | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
| | (n+1)2 | | n+1 | | n+1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (n+1)(n+2) | | n+2 | | (n+1)+1 | |
i teraz podsumujesz, ze rzeczywisie tak jest
18 kwi 23:39