nierówność, 3 klasa liceum
Natalia: Dobry wieczór, mam kłopot z zadaniem. Wychodzą mi kompletne bzdury więc proszę o pomoc i
zaproponowanie rozwiązania.
Treść: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania x3−x2=6x, które spełniają nierówność x2<5.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam, Natalia.
18 kwi 21:37
g: x(x2−x−6) = 0 x(x+2)(x−3) = 0 czyli pierwiastki to −2, 0, 3
warunek x2<5 spełniają −2 i 0.
18 kwi 21:42
Mila:

1)
x
2−5<0 parabola skierowana do góry
(x−
√5)*(x+
√5)<0
x∊(−
√5,
√5)
2)
x
3−x
2−6x=0
x*(x
2−x−6)=0
x=0 lub x
2−x−6=0, Δ=25
| | 1−5 | | 1+5 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
{−2,0}⊂(−
√5,
√5)
18 kwi 21:45
Natalia: Dziękuję Wam ślicznie !
18 kwi 21:55