Kombinatoryka, Prawdopodobieństwo PROSZĘ POMOCY !
Matizzo: 1.Ze zbioru {1,2,3,....,9} wybieramy trzy razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w
kolejności losowania w liczbę
3−cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożymy liczbę złożoną z cyfr parzystych.
2.Rzucono czterokrotnie monetą. Prawdopodobieństwo tego, że wypadły dokładnie trzy orły jest
równe
: ...........? a prawdopodobieństwo tego, że wypadł co najmniej jeden orzeł jest równe ...... ?
3. Rzucono cztery razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wypadły
co najmniej trzy szóstki.
4. Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo , że za każdym razem
wypadła parzysta liczba oczek lub suma wyrzuconych oczek jest równa 8.
18 kwi 20:59
Pytający:
1.
|Ω|=9*8*7 // na pierwszą pozycję wybieramy 1 z 9 cyfr, na drugą 1 z 8 pozostałych, na trzecią 1
z 7 pozostałych
A − wylosujemy same parzyste
|A|=4*3*2 // losujemy ze zbioru {2,4,6,8}
2.
Prawdopodobieństwo tego, że wypadły dokładnie trzy orły jest równe
| |
// wybieramy 3 numery rzutów, w których wyrzuciliśmy orła |
| |
| | 1 | | 1 | |
( |
| )3 // każdego z tych 3 orłów wyrzucamy z prawdopodobieństwem |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| // reszkę w niewybranym rzucie wyrzucamy z prawdopodobieństwem |
| |
| 2 | | 2 | |
Prawdopodobieństwo tego, że wypadł co najmniej jeden orzeł jest równe:
| | 1 | | 15 | |
1−P(wypadło 0 orłów)=1−P(wypadły 4 reszki)=1−( |
| )4= |
| |
| | 2 | | 16 | |
18 kwi 21:37
Pytający:
3.
|Ω|=6
4
A − wypadły co najmniej trzy szóstki, czyli trzy szóstki lub cztery szóstki
| | | |
|A|= | *5+1 // wybieramy 3 miejsca z 4 dla szóstek, na pozostałym miejscu wyrzucamy |
| | |
1/2/3/4/5 oczek lub mamy 4 szóstki (1 przypadek)
4.
|Ω|=6
2
A − za każdym razem wypadła parzysta liczba oczek
B − suma wyrzuconych oczek jest równa 8
A∩B − za każdym razem wypadła parzysta liczba oczek i suma wyrzuconych oczek jest równa 8
A∪B − za każdym razem wypadła parzysta liczba oczek lub suma wyrzuconych oczek jest równa 8
|A|=3*3=9 // są 3 parzyste
|B|=5 // (2,6), (3,5), (4,4), (5,3), (6,2)
|A∩B|=3 // (2,6), (4,4), (6,2)
| | |A|+|B|−|A∩B| | | 9+5−3 | | 11 | |
P(A∪B)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 36 | | 36 | |
18 kwi 22:21