Rozwiąż równanie trygonometryczne
Behemot: tgxtg2x=1 w przedziale (0;π)
Wyszło mi 56π, ale chyba się nie zgadza. Mógłby ktoś podać swój sposób rozwiązania?
18 kwi 20:58
Adamm: cosx≠0, cos2x≠0
możemy również założyć sin2x≠0
tgx=ctg2x
tgx=tg(π/2−2x)
x=π/2−2x+kπ, k∊ℤ
x=π/6 lub x=π/2 lub x=5π/6
18 kwi 21:03
Behemot: Ok, x=π/6 też mi wyszło, tylko x=π/2 gdzieś uciekło. Jest jakiś błąd w rozpisaniu ze wzoru
tg2x, potem pomnożeniu obustronnie przez 1−tg2x i zrobieniu założenia? Po tym wychodzi, że
3tg2x=1.
18 kwi 21:10
Mila:
tgx*tg2x=1
2tg
2x=1−tg
2x
3tg
2x=1
Tak to jest kotku.
18 kwi 21:10
Adamm: x=π/2 być nie może, założyliśmy że cosx≠0
18 kwi 21:11
Behemot: A no to gitara. Dzięki wam.
18 kwi 21:15