Prawdopodobienstwo Pomocy!!!!
kajko: W pudełku znajdują się 4 kostki do gry: 3 sześcienne (ze ścianami ponumerowanymi liczbami od 1
do 6) i jedna czworościenna (ze ścianami ponumerowanymi liczbami od 1 do 4). Losowo wybrano
kostkę, wykonano nią 3 rzuty i w wyniku tych 3 rzutów otrzymano trzy razy jedynkę. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że wybrana kostka była kostką czworościenną?
18 kwi 20:12
Mila:

Trzykrotny rzut kostką
K
6− wybrano kostkę sześcienną
K
4− wybrano kostkę czworościenną
A− otrzymano 3 jedynki
| | 3 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| *( |
| + |
| ) |
| | 4 | | 216 | | 4 | | 64 | | 4*72 | | 4*64 | | 4 | | 72 | | 64 | |
==============
18 kwi 20:32