sąsiednie ściany boczne ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podsta
123: sąsiednie ściany boczne ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy długości a i
wysokości H tworzą kąt dwuścienny o mierze alfa. Wyznacz cos alfa
18 kwi 20:03
123: Ktoś pomoże?
18 kwi 20:25
123: f5
18 kwi 21:03
123: nikt

?
18 kwi 22:33
Eta:
Czy taką masz odpowiedź?
18 kwi 22:59
Mila:
Problem polega na wykonaniu dobrego rysunku. Może uda się.
18 kwi 23:07
123: Nie mam odpowiedzi

A jak do tego doszlas?
18 kwi 23:07
Eta:
Drugi raz liczyłam i mam inny wynik

Poczekamy na
Milę
18 kwi 23:27
Eta:
Ciekawe czy taki wynik otrzyma
Mila
18 kwi 23:35
Eta:

Z tw. kosinusów w ΔACF
| | x2+x2−d2 | | d2 | |
cosα= |
| = 1− |
| |
| | 2x2 | | 2x2 | |
d=(a
√3)
2=3a
2
| | a | | a2 | |
hb2=b2−( |
| )2 = b2− |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 4H2+4a2−a2 | | 4H2+3a2 | |
i b2=H2+a2 to h2= |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | x*b | | a*h | |
Pole ściany : P= |
| i P= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a2*h2 | |
zatem: x2*b2=a2*h2 ⇒ x2= |
| |
| | b2 | |
i dokończ.....................
| | 3a2 | |
cosα= 1− |
| =.................... |
| | 2x2 | |
18 kwi 23:47
Mila:
Eto, mam rysunek i wynik, ale mam ujemny wynik i taki chyba powinien być. Liczę jeszcze
raz.
18 kwi 23:47
Eta:
No właśnie ... cosα −−− powinien być ujemny
coś nie tak liczę?
Pokaż swoje obliczenia
18 kwi 23:50
Mila:
1)
WΔBDP:
|BD|
2=e
2+e
2−2*e*e*cosα
(a
√3)
2=2e
2−2e
2*cosα⇔
3a
2=2e
2*(1−cosα)
2)
k
2=H
2+a
2
| | a√3 | | 3 | |
h2=( |
| )2+H2= |
| a2+H2 |
| | 2 | | 4 | |
3)
Porównanie pola ΔBCS:
a*h=e*k /
2
a
2*h
2=e
2*k
2
4)
Jednak może być pomyłka w ostatnich obliczeniach. Sprawdzaj maturzysto.
19 kwi 00:15
Eta:
Sposób taki sam

....... gdzieś zgubiłam minusa
19 kwi 00:17
Mila:
Liczyłam też inaczej, ale nic nie było prościej.
Jutro przeliczę innym sposobem, może |TP| obliczę.
Dobranoc
19 kwi 00:26
Eta: Dobranoc
19 kwi 00:31