równanie
No name : jak rozwiązać to równanie w zbierze liczb zespolonych?
z3+3z2+3z+3
18 kwi 19:52
jc:
(z+1)3 = −2
z = −1 − 21/3
lub
z = −1 + (1 ± i √3) 2−2/3
18 kwi 20:03
No name : bardzo dziękuję
jc
18 kwi 20:04
No name : pierwsze rozwiązanie jest oczywiste ale jak dojść do drugiego rozwiązania?
19 kwi 11:24
grzest:
Liczymy pierwiastek trzeciego stopnia (trzy wartości) z liczby −2=2(cosπ+isinπ), wg wzoru:
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
(z+1)k=21/3(cos |
| +isin |
| ), k=0,1,2. |
| | 3 | | 3 | |
19 kwi 15:14