Granica Funkcji. Krótkie pytanie
rychu: Czym się różni granica ciągu dążaca do danej liczby od dążaca do danej liczby z + lub − .
Wstawiam linka z tym zadaniem 1.28
http://wstaw.org/w/4rsP/
Do tej pory nie mialem obok liczby w miejscu potęgi + lub −. Może ktoś wytłumaczyć ? i zrobić 1
przykład?
18 kwi 19:47
rychu: halo
18 kwi 20:42
g: Chodzi o to z której strony x ma dążyć do x
0. Czasem granica jest inna z lewej niż z prawej.
A czasem z jednej istnieje a z drugiej nie.
przykład a)
| | x2−4 | | −4 | |
limx→0+ |
| = |
| = −∞ |
| | x | | +0 | |
| | x2−4 | | −4 | |
limx→0− |
| = |
| = +∞ |
| | x | | −0 | |
18 kwi 21:51
zef:
4
−= 3.99999999
4
+=4.00000001
Na tej zasadzie to działa
18 kwi 22:48