prawdopodobieństwo
martex97: Hej

Pomożecie

Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy bez zwracania trzy cyfry i zapisujemy je w
kolejności losowania, tworząc w ten sposób liczbę trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo
otrzymania liczby podzielnej przez 3, jeżeli wiadomo, że iloczyn pierwszej i drugiej cyfry
jest równy 8.
18 kwi 18:22
Mila:
A− otrzymano liczbę podzielna przez 3
B− iloczyn pierwszej i drugiej cyfry jest równy 8
B:
(1,8,x) , x∊{2,3,4,5,6,7,9} − 7 *2=14możliwości
(2,4,x) , x∊{1,3,5,6,7,8,9} −7*2=14 możliwości
|B|=28
A∩B={(1,8,3),(8,1,3) ,(8,1,6),(1,8,6), (1,8,9),(8,1,9),
(2,4,3),(4,2,3),(2,4,6),(4,2,6),(2,4,9),(4,2,9)}
|A∩B|=12
18 kwi 18:39
martex97: Dziękuję...czyli prawdopodobieństwo warunkowe...a czemu nie można przyjąć Ω= 9*8*7 i zdarzenia
A =12?
18 kwi 18:45
Mila:
Liczebność zbioru A nie jest potrzebna.
18 kwi 18:53
martex97: chodziło mi o wykorzystanie prawdopodobieństwa klasycznego...dlaczego tu nie ma zastosowania
A=12 a Ω=504, wtedy P(A)=142
18 kwi 19:07
Pytający:
Nie możesz tak liczyć, bo masz podaną tę dodatkową informację (warunek).
Prosty przykład: dwukrotnie rzuciłem monetą.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzuciłem 2 orły?
| 1 | |
| , bo spośród możliwości: RR, RO, OR, OO jedynie OO jest zdarzeniem sprzyjającym. |
| 4 | |
Jeśli jednak powiem Ci, że w pierwszym rzucie wyrzuciłem orła (pod tym warunkiem liczysz
prawdopodobieństwo), jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzuciłem 2 orły?
| 1 | |
| , bo spośród możliwości: OR, OO jedynie OO jest zdarzeniem sprzyjającym. |
| 2 | |
W Twoim zadaniu nie masz policzyć prawdopodobieństwa otrzymania liczby podzielnej przez 3
takiej, że iloczyn pierwszej i drugiej cyfry jest równy 8. To należałoby policzyć
klasycznie.
Musisz jednak policzyć prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 3,
jeżeli
wiadomo, że iloczyn pierwszej i drugiej cyfry jest równy 8. Wiadomo, że pierwsze dwie
cyfry to 18/24/42/81. Zatem jest to prawdopodobieństwo warunkowe.
Jaśniej nieco?
18 kwi 19:30
Anon: 142 to prawidłowy wynik, Mila zapomniała o możliwościach 8,1,x i 4,2,x
Najłatwiej można policzyć to w taki sposób: Ω=9*8*7=504, mamy 4 możliwości: (1,8,x) (2,4,x)
(4,2,x) (8,1,x). W każdej x∊{3,6,9}, bo tylko wtedy te liczby dzielą się przez 3, więc łacznie
jest 12 możliwości.
Więc P(A)=12504=142
26 maj 01:10
Bleee:
O niczym nie zapomniała.
To Ty zapomniałeś że w zadaniu chodzi o policzenie Prawdopodobieństwa warunkowego.
26 maj 09:32