funkcja holomorficzna
Kasia: Potrzebowałabym pomocy na kolokwium:
Sprawdź czy funkcja jest holomorficzna:
a)f(z)=zRez
b)w=
1z
c)f(z)=zImz
d)f(z)=sinz
Gdyby ktoś miał chwile czasu, to prosiłabym o pomoc i krótkie wytłumaczenie, pozdrawiam
18 kwi 18:21
Kasia: !up
18 kwi 18:34
g: Muszą istnieć wszystkie pochodne. a) i b) nie ma już pierwszej pochodnej, bo wymagane
| | df(z) | | df(z) | |
jest spełnienie |
| = j* |
| |
| | d(Im(z)) | | d(Re(z)) | |
| | d[(a+jb)*a] | | d[(a+jb)*a] | |
a) |
| = 2a, |
| = j*a (nie spełnia) |
| | da | | db | |
c) tak samo jak a)
b) jest holomorficzna
d) sin(a+jb) = sin(a)*cosh(b) + j*cos(a)*sinh(b) też jest holomorficzna
18 kwi 21:09
g: Pomyłka, powinno być sin(a+jb) = sin(a)*cosh(b) − j*cos(a)*sinh(b)
18 kwi 21:26
Kasia: Potrzebuje jeszcze pomocy:
Jak rozpisać:
zRe(z)
zIm(z)
Im(z)
Re(z)
Dziękuje za pomoc.
30 cze 15:11
Pytający:
Niech:
z=a+bi
Wtedy:
Re(z)=a
Im(z)=b
zRe(z)=(a+bi)*a=a2+abi
zIm(z)=(a+bi)*b=ab+b2i
30 cze 20:25