Rzucamy dwukrotnie kostką do gry
Blanka: 1.Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) w obu rzutach wypadła nieparzysta liczba oczek,
b)wypadła co najmniej jedna trójka
2.Rzucamy dwiema kostkami. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a)suma oczek na obu kostkach jest większa niż 5;
b) na drugiej kostce jest nieparzysta liczba oczek pod warunkiem, że na pierwszej wypadła
liczba oczek parzysta
1.
a)
|Ω|=36
zliczone został przeze mnie możliwe przypadki:
[1,1], [1,3]. [1,5], [3,1], [3,3], [3,5], [5,1], [5,3], [5,5]
b)
jak powyżej
[3,1],[3,2],[3,3], [3,4], [3,5],[3,6]
2.
a) również ręczne zliczenie
1*2+1*3+1*4+1*5+1*6+1*6 = 26
b)
[2,4,6] − pierwsza kostka
[1,3,5] − druga kostka
Te zadania wydają mi się podejrzanie łatwe, chyba coś muszę robić źle.
btw. w jaki sposób można to policzyć pomijając ręczne liczenie?
18 kwi 18:06
Blanka: Proszę o sprawdzenie.
18 kwi 18:06
Jerzy:
1)
b) − dwukrotnie liczysz zdarzenie (3,3)
18 kwi 18:08
Jerzy:
2)
a) Co to jest 26 ?
18 kwi 18:11
Blanka: 2. a) 26 to liczba zdarzeń kiedy suma oczek na obu kostkach jest większa niż 5.
Liczone to było tak: wybieram każdą liczbę od 1 do 6 na pierwszej pozycji, dlatego wszędzie
razy 1.
np. jeśli wypadnie 1 na pierwszej kostce to tylko 5,6 da sumę większą od 5, więc 1*2
jeśli wypadnie 4 na pierwszej kostce to liczby 2,3,4,5,6 dadzą sumę większą od 5 więc, 1*5
18 kwi 18:20
Blanka: 1b) Racja, dzięki.
18 kwi 18:22
Blanka: w 2 a) powinno być po prostu P(A). Nie wiem skąd mi się tam wzięło, że P(A) = P(B)
18 kwi 18:23
Jerzy:
OK.
(1,2)(1,2)(2,1)(2,2)(1,3)(3,1)(2,3)(3,2)(1,4)(4,1) = 10 zdarzeń
36 − 10 = 26
18 kwi 18:24
Pytający:
Bez "ręcznego zliczania":
1.
| | 32 | | 1 | |
a) P(A)= |
| = |
| // masz 3 nieparzyste |
| | 62 | | 4 | |
| | | | 11 | |
b) P(A)= |
| = |
| // wybierasz 1 z 2 miejsc dla trójki i |
| | 62 | | 36 | |
1 z 5 liczb różnych od trójki na pozostałe miejsce lub masz 2 trójki
18 kwi 18:35
Pytający:
2.
b) Tu masz prawdopodobieństwo warunkowe:
A − na drugiej kostce jest nieparzysta liczba oczek
B − na pierwszej kostce wypadła liczba oczek parzysta
A∩B − na drugiej kostce jest nieparzysta liczba oczek i na pierwszej kostce wypadła liczba
oczek parzysta
|B|=3*6=18 // na pierwszej parzysta, na drugiej cokolwiek
|A∩B|=3*3=9 // na pierwszej parzysta, na drugiej nieparzysta
| | P(A∩B) | | |A∩B| | | 9 | | 1 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | |B| | | 18 | | 2 | |
18 kwi 18:40
Blanka: Dziękuje.
18 kwi 20:13