matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
StrasznyNieogar:
W trójkącie prostokątnym stosunek różnicy długości przyprostokątnych do długości
1
przeciwprostokątnej jest równy
. Oblicz cosinusy kątów ostrych tego trójkąta.
2
Robiłem to tak: a,b − przyprostokatnych c − przeciwprostokatna
b − a
1
=
====> c = 2b − 2a
c
2
a
2
+ b
2
= c
2
a
2
+ b
2
= (2b − 2a)
2
a
2
+ b
2
= 4b
2
− 8 ab + 4a
2
wyliczam a : f (a) = 3a
2
− 8b a + 3b
2
Δ = 64b
2
− 3b
2
= 36b
2
8b − 6b
b
14b
a1=
=
; a2 =
6
3
6
Czemu taki sposób rozwiązania jest zły i dlaczego?
18 kwi 17:36
StrasznyNieogar:
W delcie mi zjadło szóstkę obok b
2
ale chyba się domyślicie o co cho
18 kwi 17:39
Mila:
64−36=28
18 kwi 17:53
StrasznyNieogar:
...
18 kwi 17:59
StrasznyNieogar:
Ale żal
18 kwi 18:01
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick