Dowód, planimetria, trójkąt bc = a^2 - b^2 to α = 2β
SEKS INSTRUKTOR :

W trójkącie oznaczone są boki : a, b, c. Kąt α leży naprzeciwko boku a, kąt β naprzeciwko boku
b.
Wykaż, że jeżeli
bc = a
2 − b
2
to α = 2β
Robiłem już mnóstwo razy, różnymi sposobami. Cały czas wychodzi mi tożsamość trygonometryczna.
Prosze o pomoc.
18 kwi 17:20
Adamm: stosując tw. Sinusów dostajemy
sinβ*sin(α+β)=sin2α−sin2β
sinβ*sin(α+β)=(sinα+sinβ)(sinα−sinβ)
sinβ*sin(α+β)=4sin([α+β]/2)cos([α+β]/2)sin([α−β]/2)cos([α−β]/2)
sinβ*sin(α+β)=sin(α+β)*sin(α−β)
sin(α+β)=0 lub sinβ=sin(α−β)
α+β=πk lub 2β=α+2kπ lub α=π+2k
18 kwi 17:37
Mila:
bc = a
2 − b
2 to α = 2β
b=2R*sinβ
c=2R*sin (180−(α+β))⇔c=2R*sin(α+β)
(2Rsinα)
2−(2Rsinβ)
2=2R*sinβ*2R*sin(α+β)⇔
sin
2α−sin
2β=sinβ*sin(α+β)
(sinα−sinβ)*(sinα+sinβ)=sinβ*sin(α+β)
| | α+β | | α−β | | α+β | | α−β | |
2cos |
| *sin |
| *2*sin |
| *cos |
| =sinβ*sin(α+β) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin(α+β)*sin(α−β)=sinβ*sin(α+β) /: sin(α+β) [ α+β≠0 w trójkącie]
sin(α−β)=sinβ w Δ zachodzi równość:
α−β=β⇔α=2β
===========
18 kwi 17:46
SEKS INSTRUKTOR : Dziękuję serdecznie
18 kwi 18:03
Eta:

Można też tak:
W odwrotną stronę
Jeżeli α=2β to dorysowujemy trójkąt DAC równoramienny
Trójkąty DBC i DAC są równoramienne i podobne z cechy (kkk)
| | a | | b | |
zatem |
| = |
| ⇒ bc+b2=a2⇒ bc=a2−b2 |
| | b+c | | a | |
18 kwi 19:07