Czy ten wynik jest prawdziwy?
Dziedzinomaniak: log 2 (x−1) + log 2 (x+1) ≥ 3
Czy wynikiem tego jest
x∊( −√9 ; 0) ∪ ( 0; √9)
Jeśli nie jak inaczej to rozwiązać?
18 kwi 17:11
Dziedzinomaniak: ( te 2 to podstawa logarytmu)
18 kwi 17:11
Jerzy:
⇔ (x2 − 1) ≥ 8 ⇔ x2 ≥ 9 ⇔ x ≥ 3 lub x ≤ − 3
18 kwi 17:14
Jerzy:
Ale jeszcze założenia: x > 1 i x > − 1 , czyli ostatecznie: x ≥ 3
18 kwi 17:15
Vectoria: Zajmijmy się lewą stroną. Zgodnie z prawami działań na logarytmach możemy pomnożyć liczby
logarytmowane, a więc:
log2(x2−1) ≥ 3
Mamy nierówność, więc radziłabym zamienić ci 3 na coś, co miałoby podstawę log2
log2x=3 ⇔ 23=x x=8
Zbieramy wszytko do kupy:
log2(x2−1) ≥ log28
Podstawa logarytmu jest większa w przedziale od 1 do plus nieskończoności, nie zmieniasz zwrotu
znaku nierówności. Zatem masz:
x2−1 ≥ 8
x2 ≥9
x= −√9 x=√9
Rysujesz parabole z czego wychodzi Ci x∊( −√9 ; 0) ∪ ( 0; √9)
Musisz konfrontować to z dziedziną funkcji, która wynosi od ''−'' nieskończoności do −1 i od 1
do plus nieskończoności.
√9=3
Zbierasz to w całość, a więc rozwiązaniem nierówności jest przedział x ∊ ( minus
nieskończoność;−3) u (3; plus nieskończoność)
20 kwi 15:01
Jerzy:
Zastanów się Vectoria co wypisujesz ?
20 kwi 15:05
Vectoria: Jerzy co jest nie tak?
20 kwi 17:10