edzia: zad.3
Rozwiąż równanie wprowadzajac pomocnicza niewiadomą
(2x-1)+2 pierwiastek {2x-1}-8=0
10 lis 11:54
Mycha: 2x-1≥0
x≥1/2
2x-1=t2
t2+2t-8=0
Δ=4+32=36
√Δ=6
t1=-4
t2=2
2x-1=-4 lub 2x-1=2
x=-3/2 lub x=3/2
x=3/2
10 lis 12:40
edzia: dzieki tu juz wiem
10 lis 13:19
edzia: to ma byc takie rownannie :
(2x-1)+2
√2x-1-8=0
czy to jest dobre rozwiazanie

?
10 lis 14:12
coco:
Wtrącę się


Mych nie zwróciła uwagi ,że 2x -1 = t
2
więc w ostatecznym rozwiazaniu powinno być
2x -1 = 4 lub 2x -1 = 16
x = 5/2 lub x = 17/2 napewno tak

!
takie to sa proste zadanka ,że mózgu nie włączmy
to zwykłe przeoczenie! ( prawda Mycha

) pozdrawiam

10 lis 15:51