Coś zrobiłam nie tak i nie wiem co.
Ja: Podaj wzór ogólny tego ciągu geometrycznego.
−1/16 , 1/4, −1/ 4
q= −4
a
n= −1/16 * (−4)
n−1
a
n= (−4)
−2 * (−4)
n−1
a
n = (−4)
n−3
Coś zrobiłam nie tak i nie wiem co.
18 kwi 16:34
Ja: *BŁĄD:
−1/16 , 1/4, −1, 4
18 kwi 16:35
Ja: Pomoże ktoś?
18 kwi 16:43
18 kwi 16:45
Adamm: −1/16≠(−4)−2
−1/16=−(−4)−2
18 kwi 16:46
Ja: AA faktycznie, dzięki

A jak mam takie cos:
162, −54, 18, −6
q= −1/3
a
n = 162 * (−1/3)
n−1
To jak mam to zrobić?
18 kwi 16:52
Adamm: 162=34*2
an=2*33*(−1/3)n−1=−2*(−1/3)−3*(−1/3)n−1=−2*(−1/3)n−4
18 kwi 16:56
Adamm: 34 miało być
an=2*(−1/3)n−5
18 kwi 16:57