Prawdopodobieństwo
Zdzisław: Rzucamy 3 razy kostką do gry. Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że "piątka" wypadnie dwa
razy.
Czy mógłby mi ktoś wskazać drogę jak sie za to zabrać? Nie chcę korzystać ze Schematu
Bernoulliego
18 kwi 16:26
18 kwi 16:28
18 kwi 16:28
g: P = 3*5 / 63
3*5 bo są trzy układy: 55x,5x5, x55, a x może w nich przyjmować jedną z 5 możliwości.
18 kwi 16:29
Zdzisław: Czy mógłbyś powiedzieć skąd wziął się licznik? xd
18 kwi 16:29
Adamm: nie wiem czemu ale policzyłem jako 5 rzutów w zdarzeniu A a już 3 w Ω
|Ω|=6
3
18 kwi 16:30
Adamm: permutacje z powtórzeniami
właściwie to to samo co symbol Newtona
dokładnie ten sam sposób jaki jest w schemacie Bernoulliego
18 kwi 16:31
Adamm: A − wybieramy piątkę, piątkę i jakąś inną liczbę ze zbioru możliwości
mnożymy to razy wszystkie możliwe sposoby wybrania tak aby zachować kolejność
18 kwi 16:34
Zdzisław: Dziękuje serdecznie
18 kwi 16:43
Mila:
|Ω|=6
3
A− piątka wypadła dwa razy
(5,5,x), zdarzenie sprzyjające zd. A
| | | |
Liczba możliwości : | *5=15 |
| | |
wybór 2 miejsc dla "5", na pozostałe miejsce 5 możliwości: x∊{1,2,3,4,6}
18 kwi 16:53