równania
Adamm: "Wykaż że nie istnieje metoda ogólna rozwiązywania równań czwartego stopnia
która nie korzysta z pierwiastków równania trzeciego stopnia"
może mi ktoś podpowiedzieć? nie rozwiązać
18 kwi 16:16
TheMaturaKiller: Ma maturze tego nie ma, wiec spokojnie ..
18 kwi 19:43
jc:
x4 − 5 x = 0
x = 0 lub x3 = 5
x = 0 lub x =3√5
Czyli bez pierwiastków równania 3 stopnia się nie obejdzie
18 kwi 20:00
Adamm: jc
18 kwi 20:12
Matura: "jak se pościelisz tak się wyśpisz brat" ~Popek 2015
18 kwi 20:19
Adamm: Matura ameba
18 kwi 20:28
18 kwi 23:23
Adamm: tomy, dziękuję za odpowiedź, ale nie sądzę by mogło mi to jakoś pomóc
18 kwi 23:29
hmm: Pytania Adamma było moim zdaniem dużo bardziej głębokie, chodziło o to, czy problem znjadywania
pierwwiastków wielomianu 4 stopnia mozna powiązać z szukaniem pierwiastków innego wielomianu
(ale rzędu 3)
18 kwi 23:34
Mariusz:
Chodzi o to aby wykazać że w równaniu ogólnym trzeba znajdowanie pierwiastków
wielomianu 4. stopnia powiązać z szukaniem pierwiastków równania 3. stopnia
Jak już wspomniał hmm tutaj chodzi o wykazanie że rozwiązanie ogólne równania czwartego stopnia
wymaga rozwiązania równania trzeciego stopnia
Po przejrzeniu metod rozwiązywania równań czwartego stopnia takich jak
Rozkład na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
Sprowadzenie do wzorów Vieta dla wielomianu trzeciego stopnia
Metoda funkcji symetrycznych
doszedłem do wniosku że nie istnieje metoda ogólna pozwalająca uniknąć rozwiązania
równania stopnia trzeciego
Tylko w pewnych szczególnych przypadkach da się ominąć rozwiązywanie równania
trzeciego stopnia ale w równaniu ogólnym już nie
Chodzi o to aby to wykazać
Może pomocną będzie teoria Galoisa
20 kwi 04:37