Prawdopodobieństwo
ania: Na pewnym kierunku studiów skład grup studenckich przedstawia się następująco: w grupie 1 jest
12 studentek i 10 studentów, w grupie 2 jest 8 studentek i 15 studentów. Z dwóch list, z
których każda jest listą jednej z wymienionych grup, losowano jedną osobę, która okazała się
a) oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to studentka
b) wylosowana osoba okazała się studentką. obliczyć prawdopodobieństwo, że należy ona do grupy
2
18 kwi 16:15
Pytający:
| | 1 | |
Zakładając, że prawdopodobieństwo wylosowania każdej osoby to |
| (bo łącznie jest |
| | 45 | |
12+10+8+15=45 osób):
a)
A − wylosowano studentkę
b)
B − wylosowana osoba należy do drugiej grupy
A∩B − wylosowano studentkę, która należy do drugiej grupy
P(B|A) − prawdopodobieństwo, iż wylosowana osoba należy do drugiej grupy, pod warunkiem, że
wylosowano studentkę
| | P(A∩B) | | | | 2 | |
P(B|A)= |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 5 | |
18 kwi 16:34