Prawdopodobieństwo
XXX: Z talii 52 kart losujemy jedna kartę, a z pozostałych drugą. Prawdopodobieństwo tego, że za
drugim razem wylosujemy asa, jesli wiadomo, że pierwszą kartą był kier, jest równe ? Wiem, że
to prawdopodobieństwo warunkowe.
Proszę o pomoc w P(AnB)
18 kwi 15:46
Bartimaeus: P(A∩B)=1/52*3/51 + 12/52*4/51= 51/(52*51)=1/52
Pierwszy przypadek to wylosowane asa kier i potem innego asa, drugi to wylosowanie karty kier
spoza asów i potem jednego z 4 asów.
18 kwi 15:56
XXX: Dzieki za pomoc
18 kwi 16:05