dawdwa
behroror: z4+2z2+4=0
a więc
w = z2
w2 +2w + 4 =0
Δ=4−16=−12
√Δ = √−12= −2√3 i v 2√3
dostałem w1 i w2, co dalej>?
18 kwi 15:38
Adamm: z2=−1±√3i
wzór de'Moivrie'a lub do co ci pokazałem wcześniej
18 kwi 15:45
behroror: rozumiem
18 kwi 15:50
jc:
z4+2z2+4=0
(z2+2)2 = 2z2
z2 + 2 = ± √2 z
z = ± 1 ± i √3/2
18 kwi 15:51
behroror: czemu ± 1?
18 kwi 15:54
jc: Oj, mały błąd
z = (± 1 ± i √3)/√2
Ale w tym zadaniu łatwo można dokończyć rozwiązanie Adamma (łatwe argumenty).
18 kwi 15:55
behroror: kontynuuje
z1 = −1 −√3i
z2 = −1 +√3i
z2 = −1 −√3i
(x+yi )2= −1 −√3i
x2+2xyi − y2 = −1 −√3i
{x2−y2 = −1
{2xy = −√3
{x2+y2 = 2
18 kwi 15:56
jc: Zacząłem jedno zdanie, dokończyłem inne

Argumenty z
2 to 120
o i 60
o.
Dlatego argumenty z to 60
o 60
o+180
o, 30
o, 30
o180
o.
18 kwi 15:58
behroror: a gdybym miał w = z3
to wtedy
z3 = −1−√3i
zgadza się?
18 kwi 15:59
jc: behroror, dobrze liczysz.
Jednak, jeśli w równaniu z4 + bz2 + c = 0 delta jest ujemna (b,c ∊ R),
to lepiej liczyć inaczej.
z4 + 3z2 + 16 = 0
(z2 + 4)2 = 5x2
...
18 kwi 16:05
jc: Zgadza się.
18 kwi 16:06
behroror: kontynuuje 15:56
2x
2 = −1+2
2x
2 = 1
wstawiam do 2ego równania
2xy = −
√3
y
√2 = −
√3
−y
√2 = −
√3
18 kwi 16:15
behroror:
to są tylko 2 pary rozwiązan, a wielomian jest 4ego stopnia, więc gdzie są jeszcze te 2
pozostałe?
18 kwi 16:17
jc: Masz 4 rozwiązania.
z = (± 1 ± i √3)/√2
O 15:56 zacząłeś od dwóch równań z2 = −1 ±√3i, dalej rozpatrujesz tylko jedno.
18 kwi 16:29
behroror:
z1 = −1 −√3i
z2 = −1 +√3i
rozpatrywałem z1
więc jeszcze muszę rozpatrzyć z2?
18 kwi 16:33
behroror: z2 = −1 +√3i?
18 kwi 16:35
jc: Tak.
18 kwi 16:37
18 kwi 16:46
Mila:
z
4+2z
2+4=0
(z
2+1)
2=−3
(z
2+1)
2=3i
2
z
2+1=i
√3 lub z
2+1=−i
√3
z
2=−1+i
√3 lub z
2=−1−
√3
z=
√−1+√3*i lub z=
√−1−√3*i
|−1+
√3*i|=
√4=2
| | | | | |
zk=2*(cos( |
| )+i sin( |
| )), gdzie: k∊{0,1} |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| )=1+√3i |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | |
z1=2*(cos |
| +i sin |
| )=−1−√3*i |
| | 3 | | 3 | |
lub |−1−
√3*i|=
√4=2
| | 4π | | 4π | | 2π | | 2π | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| )=2*(cos |
| +i sin |
| )=−1+√3*i |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 5π | | 5π | |
=2*(cos |
| +i sin |
| )=1−√3*i |
| | 3 | | 3 | |
18 kwi 16:46
behroror: Hah

marzenie.
Niestety nie mogę tego robić z postaci trygonometrycznej, inaczej bym dawno skończył te
zadanie.
18 kwi 16:47
karty do gry : z4 + 2z2 + 4 = z4 + 4z2 +4 − 2z2 = (z2 + 2)2 − (√2z)2 =
(z2 − √2z + 2)(z2 + √2z + 2)
Teraz pozostaje rozwiazanie dwóch równań kwadratowych.
Co do rozwiazania Mili :
z0 = √2 * ... (brakuje pierwiastków)
18 kwi 16:51
Mila:
Zgadza się. Ma być: √2*(...) zamiast 2*(...)
18 kwi 16:58
behroror: wróce do 15:56
x
2−y
2 = −1
2xy = −
√3
x
2+y
2 =
√4
dodaje 1 i 3cie równanie
2x
2 = −1 +2
2x
2 = 1
y= −
√6 tutaj był błąd
18 kwi 16:59
behroror: zaraz, dalej źle
√2y = −
√3
jednak było dobrze
18 kwi 17:00
behroror: okej... jeśli prowadzący pozwoli, to zrobię tak jak Mila, stosująć postać tryg.
Jedno pytanie
1 i 2 linijka
z4+2z2+4=0
(z2+1)2=−3 << jak to zrobiłaś
18 kwi 17:08
Mila:
(z2+1)2−1+4=0 ( sprawdź wzór skróconego mnożenia)
(z2+1)2=−3
Pomogę sposobem 15:56, za chwilę.
18 kwi 18:12
Mila:
x
2−y
2 = −1 , x,y∊R
2xy = −√3
4x
4+4x
2−3=0 , x
2=t, t>0
4t
2+4t−3=0
Δ=16+48=64
| | −4−8 | | −4+8 | | 1 | |
t= |
| <0 lub t= |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
| | 1 | | √2 | | √2 | |
x2= |
| ⇔x= |
| lub x=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √6 | | √6 | |
y=− |
| =− |
| lub y= |
| |
| | | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √6 | | √2 | | √6 | |
z= |
| − |
| lub z=− |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
18 kwi 18:24