Odwrotny dowód - trójkąt prostokątny.
Bartimaeus: Wykaż, że jeśli a,b,c są długościami boków trójkąta i promień okręgu wpisanego w ten
| | a+b−c | |
trójkąt r= |
| to trójkąt jest prostokątny. |
| | 2 | |
| | a2+b2−c2 | |
Doszedłem do czegoś takiego, że sinα= |
| +1, gdzie α to kąt na przeciwko |
| | 2ab | |
boku c. Nie wiem jak to dociągnąć.
g: Zacznij od tego że pole każdego trójkąta można wyrazić przy pomocy promienia okręgu
| | a+b+c | |
wpisanego: P = |
| *r |
| | 2 | |
Wstaw w to wzór na r i zauważ dwa fakty słuszne dla trójkąta prostokątnego: