Newton
StrasznyNieogar: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć to przejscie :
18 kwi 15:20
18 kwi 15:24
StrasznyNieogar: I skąd się to bierze?
18 kwi 15:25
Adamm: to własność symbolu Newtona
| | | | n! | | n! | |
+ | = |
| + |
| = |
| | | k!(n−k)! | | (k+1)!(n−k−1)! | |
| | n!(k+1) | | n!(n−k) | |
= |
| + |
| = |
| | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | |
| | n!(k+1)+n!(n−k) | | (n+1)! | | | |
= |
| = |
| = | |
| | (k+1)!(n−k)! | | (k+1)!(n−k)! | | |
18 kwi 15:25
StrasznyNieogar: Aha. Właśnie nie wychodziło mi tak samo jak to rozpisywałem. Dzięki śliczne
18 kwi 15:29