pochodne, monotnicznosc
iza: Mam funkcje x2*e−x wyznaczyłam z niej pochodna −ex(x−2)x i trzeba z tego wyznaczyc
monotonicznosc czy punkty tej funkcji to bedą (0,2), czy cos zle policzyłam?
18 kwi 15:07
iza: *funckja x2*e−x
**pochodna −e−x(x−2)x
18 kwi 15:08
Jerzy:
x = 0 i x = 2 to miejsca zerowe pochodnej. Teraz ustal jej znak.
18 kwi 15:12
iza: A czy a jest na plusie czy minusie? to chyba zalezy od znaku przy x czyli w tym przypadku jest
to znak +?
18 kwi 15:18
Jerzy:
Popraw pochodną.
Znak pochodnej zależy tylko od znaku funkcji: g(x) = x*(2 − x)
18 kwi 15:21
iza: czyli x*(2−x)*−e−x czyli na +?
18 kwi 15:27
Jerzy:
| | x*(2−x) | |
f'(x) = |
| ..... i jej znak zależy tylko od znaku licznika, bo ex > 0 |
| | ex | |
18 kwi 15:28
iza: no czyli jest +?
18 kwi 15:36
Jerzy:
Licznik zmienia znak w punktach: x = 0 i x = 2 ..... ustal jak zmienia.
18 kwi 15:37
iza: chodzi mi o to ze musze narysowac parabole i sie zstanwiam czy do gory czy do dolu wydaje mi
sie ze usmiechnieta
18 kwi 15:47
Jerzy:
A jaki masz znak przy x2 ?
18 kwi 15:50
iza: +
18 kwi 15:51
Jerzy:
x*(2 − x) = 2x − x2
18 kwi 15:53