Rozwiąż nierówność
ewa: 9x − 3x−2 >0
18 kwi 14:09
Jerzy:
Podstaw: 3x = t i warunek: t > 0
18 kwi 14:11
Metis: 9 = 32
Podstawienie: t=3x , t≥0
18 kwi 14:11
Metis: t>0
18 kwi 14:11
ewa: 9
x − 3
x−2 > 0
3
2x − 3
x : 3
2 > 0 <− Opuszczamy podstawy potęg.
2x −x −2 > 0
x−2>0
x>2
Doszedłam do takiego rozwiązania. Rozumiem, że jest poprawne
18 kwi 14:24
Jerzy:
Ani wynik , ani metoda nie są poprawne.
| | t | |
Masz nierówność: t2 − |
| > 0 .... i rozwiązuj. |
| | 9 | |
18 kwi 14:26
ewa: 9
x − 3
x−2 > 0
3
x*2 − 3
x−2 > 0
t
2 − t : 3
2 > 0
9t
2 − t > 0
Δ = (−1)
2 − 4*9*0
Δ = 1
√Δ = 1
t∊(−
∞,0)∪(
19,
∞)
18 kwi 14:46
Jerzy:
| | 1 | |
Masz warunek: t > 0 , a więc: t > |
| , ..... teraz oblicz : x |
| | 9 | |
18 kwi 14:47
ewa: t > 1/9
t∊(1/9 ,
∞)
1/9 < 3
x <
∞
3
−2 < 3
x<
∞
−2 < x <
∞
x∊(−2,
∞)

Prosiłabym o ostateczny werdykt
18 kwi 15:33
Jerzy:
Tak.
18 kwi 15:34
ewa: Bardzo dziękuję Jerzy!

Dzisiaj czegoś się nauczyłam
18 kwi 15:39