Zbadać czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca
Oskar: Zbadać czy podany ciąg jest monotoniczny od pewnego miejsca:
bn = 3n + (−2)n
18 kwi 13:54
Oskar: ?
18 kwi 15:06
Pytający:
bn+1−bn=3n+1+(−2)n+1−3n−(−2)n=2*3n−3*(−2)n>0 dla n≥1, n∊ℕ, zatem ciąg bn jest
rosnący.
2*3n−3*(−2)n>0 dla n≥1, n∊ℕ bo:
− dla n=2k−1, k∊ℕ (n nieparzyste):
2*3n>3*(−2)n // oczywiste − lewa strona dodatnia, prawa strona ujemna
− dla n=2k, k∊ℕ (n parzyste):
2*3n−3*(−2)n=2*32k−3*22k=2*3(32k−1−22k−1)>0
18 kwi 17:20
Oskar: Dzięki, wszystko jasne
18 kwi 17:25